به نام خدا

 

آیا صدا و کیفیّت آن ، ذاتی (ژنتیکی) است یا اکتسابی ؟

به جرات میتوان گفت که هیچ خصیصۀ جسمی و ذهنی در انسان وجود ندارد که ریشه در ژنتیک فردی نداشته باشد .

بنا بر این ، موقعیّت و قابلیّتهای پرده های صوتی ، حنجره و در نهایت صدا نیز خارج از این قاعده نیست و هر فردی نسبت به موقعیت ژنتیکی خود صدای منحصر بفرد خویش را دارد . امّا در عین ژنیکال بودنِ این بخش از موجودیّت انسان ، اکتسابی نیز هست . امّا چگونه ؟

اگر از این بُعد یک هنرجو یا مشتاق آواز را بررسی نمائیم میتوانیم به سه گروه اشاره نمائیم .

گروه اوّل ؛ افرادی که بصورت ژنتیکال خوانش برایشان کاری است آسان و بدون هیچ گونه تلاش و مشکلی و به راحتی و زیبایی میخوانند و خوب و زیبا میخوانند .  

گروه دوّم ؛ افرادی هستند که که از استعدادی نسبی برخوردار هستند امّا برای رسیدن به حدّ متعالی باید تلاش نمایند و به استمرار ، تمرین و ممارست داشته باشند . این گروه برای کسب یک نتیجۀ ارزشمند حدّاقل به چهار ساعت تمرین مستمر روزانه نیاز دارند ، شاید که پاسخ و نتیجه ای قابل قبول بدست آرند .

گروه سوّم ؛ افرادی که نه از صدای خوب برخوردار هستند و نه از تکنیکهای آوازی و معمولا اینگونه افراد در کلاسهای آوازی پذیرفته نمیشوند . بدون تعارف باید گفت ، این گروه  روزانه حدّاقل به ده ساعت تمرینی همراه با دانشی عمیق از چگونگی ارتقاء سطوح توانمندی حنجره ، پرده های صوتی به صوت  مستمر نیاز دارند تا شاید ( و البتّه شاید ) که بتوانند روزی آوازی بی عیب و نقص ، دلنشین و قابل ارائه را تجربه نمایند .

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد ، صدا در عین اینکه یک ابزار و استعداد ژنتیکی است ولی در عین حال اکتسابی نیز هست ! اما چگونگی این اکتساب کاری است بسیار مشکل .

بدین معنی که یک هنرجو یا مشتاق آوازی ، یا خود باید صاحب یک دانشی عمیق بر پایۀ شناخت شناسی صوت باشد و یا به مدرّسی وصل باشد که او از چنین دانش و خِردی برخوردار باشد که بتواند یک حنجرۀ فاقد استعدادهای اوّلیّۀ مورد نیاز آوازی را به گونه ای ارتقاء دهد که زیبا ، دلنشین و بی عیب و نقص بخواند .

در صورت وجود چنین دانشی ژنوم ژنتیک فردی دچار جهش گردیده و تغییر ماهیّت را تجربه مینماید .

از آنجا که ژنها فعال و غیر فعال دارند و فقط یک دانش بسیار عمیق و حقیقی میتواند ساختارهای آنها را تغییر دهد .

یک فرد چاق را تصور کنید ! آیا این چاقی ژنتیکی است ؟ پاسخ مثبت است و قطعا ریشه در ژنتیک فردی دارد ، امّا در صورتی که چنین فردی با تمرین و ممارست فراوان به فردی لاغر تبدیل گردد ، میتوان گفت که ژن فعال چاقی این فرد به غیر فعال شده و ژن لاغری در او فعال گشته است .

حنجره ، پرده های صوتی و صوت نیز به همین گونه است و ریشۀ آن در ژنتیک فردی است و در صورت وجود یک دانش عمیق و عملگرا میتوان ژنتیک صوت را تغییر داده و صدایی زیبا و قدرتمند به مصداق حقیقی کلمه را تجربه نمود .

پس چنانچه مشتاق خواندن هستیم ، ابتدا باید بدانیم متعلّق به کدام گروه فوق الذّکر هستیم ؟ آیا به راحتی و آرامش و زیبا میتوانیم بخوانیم یا بسیار از سطح ایده آل و قابل توجّه فاصله داریم ؟ به چه مقدار تمرین مستمر روزانه نیاز داریم ، ضمن اینکه آیا صاحب چنین دانش عمیق و حقیقی هستیم که بتوانیم ژنتیک و نقشۀ ژنتیک فردی را تغییر دهیم ؟ اگر پاسخ آری است پس هرگز درنگ نکنیم و بدون تردید حرکت نمائیم و اطمینان داشته باشیم نتیجه ای با شکوه در انتظار ماست و چنانچه پاسخ منفی است ، هرگز و ابداً به فکر خواندن نباشیم ، که جز هدر دادن وقت نتیجۀ دیگری به دنبال نخواهد داشت .

یقین بدانیم که دانش حقیقی صوت و البتّه هر موضوع دیگری را میتوان به دست آورد ، چنانچه تمرین و تحقیق میدانی مبتنی بر عملگرایی ، همواره و همواره ....... در حرکت و تجربۀ عینی در هر لحظه باشد و با آن موضوع خاص یکی بوده و آن وقت به یاد خواهید آورد سپس درک و تجربه کرده و شکوفا خواهید نمود .

و ختم کلام اینکه «آواز» یکی از سخت ترین کارهای دنیاست ، و افرادی که توانائیهای ژنتیکال صوتی ندارند بسیار و بسیار باید که تمرین و ممارست همراه با دانشی متفاوت و کاربردی داشته باشند تا نتیجه ای مطلوب تجربه نمایند ! آیا چنین روحیّه ای را در خود سراغ دارید که این چنین زمانی برای آواز اختصاص دهید به امید آنکه یک روز بخوانید ؟ و دوّم اینکه آیا چنین دانشی را در اختیار دارید ؟ و یا آیا معلّمی که در حضورش به فراگیری و هنرجویی مشغولید ، چنین دانشی را عملا و نه در حرف و کلام ، در اختیار دارد ؟ اگر آری تردید نداشته باشید که میتوانید ژنتیک صدای خودتان را تغییر دهید و شگفتی خلق نمائید ...! 

                                                                                                                                                    فرهاد اصلی       

   

پیام ماه

سلامتی تاجی است زرّین بر سر افراد سالم ، که تنها بیماران قادر به دیدن آن هستند ( بقراط حکیم )

اصول آموزش حرکت ، ارتقاء

اصول آموزش سیستم حرکت ، ارتقاء بر پایه های حرکت ، تغذیه و ایدئولوژی فردی قرار گرفته و اهداف آن ارتقاء سطوح سلامت ، توانمندی و کارایی انسانی با رویکرد غیر طبّی و غیر دارویی است .

آثار تحت انتشار

به زودی شاهد انتشار مجموعه آثار سیستم حرکت ارتقاء خواهیم بود ، که به تدریج در این بخش بارگذاری و معرّفی خواهد شد

کلیک کنید

//